guugle romanesc

Nu va ganditi la motorasul de cautare, ci la companie per ansamblu.

Pornind de la un articol din EVZ, tratat mai departe de Orlando Nicoara si de Victor Kapra, vreau sa imi impartasesc si eu parerile si ideile.

Sunt de parere ca sectorul IT, cu precadere on-line-ul, este subapreciat si de foarte multe ori marginalizat. Acesta fiind recunoscut doar in momentele in care deja e prea tarziu.

“Dai Doamne mintea romanului de pe urma.”

De prin 2000, 15 ani pe atunci, ma chinui sa monitorizez industria de software. Mai precis de atunci am o conexiune permanenta la internet, fara sa mai pierd vremea prin internet cafe-uri si tot de pe atunci am auzit de “Dot Com Bubble”, care m-a fascinat si m-a facut sa ma interesez de cat mai multe posibil.

Cine ce face, ce e nou, ce tehnici (programare) sunt la moda, care sunt trendurile. Mai tarziu si aspectul financiar. Ce companii au reusit, cum, de ce? Cine nu a reusit, de ce nu a reusit, unde au gresit, cum trebuiau sa faca. Imi place sa stiu cat mai multe despre domeniul de suflet.

Piata fortei de munca in domeniul IT este slaba. Not!

Mai sunt o gramada de programatori si alti specialisti IT in Romania.

Unde sunt? In barlogurile lor, facand ceea ce le place, pentru ca vor si pot, pentru ca ii platesc mult prea bine strainii incat sa se mai oboseasca sa iasa din casa sa se angajeze la firme romanesti, unde nu pot sa faca ceea ce le place cum le place si cum stiu ei cel mai bine.

Altii isi incearca norocul deschizand propriile firme pe piata romaneasca, tot pentru simplul motiv ca fac cum vor si ce vor.

Ideile sunt, multe, cunostiintele si ele. Idei ce pot aduce adevarate revolutii in domeniu. Tot ce lipseste este finantarea.

Tanarul roman inca are frica sa iasa pe piata asa cum trebuie. Ii este frica de roman. Ii este frica sa se asocieze sa faca parteneriate, ii este frica ca in cel mai traditional mod romanesc va fi tras in teapa si va ajunge altul sa faca ce vrea cu ideile si visele lui.

Unii pur si simplu sunt scarbiti de nepasarea celor din jur. Pleaca cu entuziasm la drum si foarte repede dau de oameni si oameni care le calca in picioare entuziasmul, visele, sperantele.

O categorie intermediara, ar fi cei ce tac. Mai mult ca sigur cunoasteti cel putin unu.

Are un job mediocru sau doua slabe, astfel incat sa aiba un venit constant, totusi sa nu fie prea obosit cand ajunge acasa si se apuca sa lucreze la proiectele proprii. Are cunostiinte medii despre mai multe subdomenii ale IT, este rapid in ceea ce face si in totdeauna are o solutie pentru orice.

Totusi prefera sa nu se implice din diverse considerente. Sa nu fie luat drept “ala care stie multe” astfel ajungand sa faca prea multe pe aceeasi bani, de multe ori realizeaza ca nu are cu cine sa lucreze, chiar daca cunoaste si stie cum, cei din jurul lui nu ar intelege nici in 1000 ani sau pur si simplu are un patron incapatanat care crede ca le stie pe toate si defapt nu are habar de nimic.

Ingineria romaneasca. Scuzati-mi limbajul, romanul face din cacat, bici sa pocneasca.

Stiti toti inventivitatea romanului, daca este sprijinit cum trebuie, rezultatele pot fi uluitoare. Sprijinul lipseste cu desavarsire, incepand cu cei ce sunt pusi sa ne formeze, dascalii.

Oameni mult prea obositi de problemele lor, plictisiti de slujba pe care o au, scarbiti de proprii colegi si de sefi. Oameni care predau mataria de parca ar fi muncitori la banda rulanta, aceleasi chestii an de an de prea multi ani.

Cand am auzit cat ma costa sa stau “linistit” la licenta, m-a bufnit rasul. Cunosc anumite domnisoare care s-ar simti jignite la o asemenea suma, chiar daca meseria pe care o practica nu este una cu care sa te lauzi in societate.

Revenind la spusele lui Radu Georgescu, citat in EVZ. Imi pare normal sa nu fii primit cu prea mult entuziasm la bursa, fiind o companie IT, din doua considerente.

Nimeni nu vrea sa creasca valoarea inainte de IPO, cel mai nasol din punctul de vedere al unui investitor. Toata lumea vrea ca valoarea de IPO sa fie cat mai mica, sa poata cumpara cat mai mult, dupa care sa creasca.

Nimeni nu cunoaste industria din care vii. Desi nu cred ca acesta ar fi cazul, sa nu uitam ca vorbim de Romania. Eu unu nu as investi la bursa in altceva de cat IT din simplul fapt ca nu cunosc cum functioneaza alta industrie.

Cat despre IPO al Google despre care se vorbeste in articol, este interesant ca nimeni nu pomeneste de unul dintre cei mai vechi investitori in companie, Universitatea Stanford, care a avut o participare de aproape 10% directa dar si prin intermediul unor fonduri de investitii.

Stanford a castigat putin peste $300 milioane de pe urma Google, $15 milioane doar in prima saptamana dupa IPO.

David Cheriton care a facut si el vre-o $29 milioane. Cine este? Profesorul care a sustinut proiectul lui Page si a lui Brin.

Scoala care investeste in profesori si studenti. Profesori care investesc in studenti.

Exemple din Romania? Personal nu cunosc si nu cred sa existe.

Romania are capacitatea de a da lumii o companie de marimea Google. Toate piesele, componentele exista. Trebuie doar interconectate.

Nu cunosc solutia, am doar datele problemei.


Post-uri similare:


Comments

One Response to “guugle romanesc”

  1. Laura (8 comments) on May 13th, 2008 12:00 am

    maaaaan iti dau voie sa scrii un blog despre windows vista shiiiit… daaaaamn how lame it is :)))) and don’t give me the phrase with replace the user and then try agaaain 😛 … best regards from bucharest

    ReplyReply
    Reply to  Laura

Tweetbacks

Trackbacks

Leave a Reply




XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

icon-pidjin.png