Profa din Zalau si studentii de la ASE

Tot vroiam eu sa scriu despre treaba cu profesoara de la liceu, careia i-au furat pozele si filmele din calculator, dar ba n-am avut timp, ba n-am avut chef. Din fericire, azi prin cele 1000+ rss-uri am gasit un link catre un blog apartinand lui Mihai Bendeac in care omul isi spune oful despre problema. Sunt 99.9% deacord cu tot ce a spus Mihai, inclusiv modul de exprimare, asa ca nu are nici un rost sa repet si eu. Cititi pe blog-ul lui

Totusi vreau sa ma descarc umpic in legatura cu fraierii de la ASE.

Inca de la gradinita de cand am facut cunostiinta cu sistemul romanesc de educatie, m-am lovit numai de dobitoci. De ambele parti ale baricadei.

Despre profesori nu are rost sa spun pt ca oricine a trecut prin scoala stie la ce ma refer.

Elevii. Cu astia e durere.

Societatea noastra este bazata pe conventii. Conventii impuse de majoritatea populatiei.

Furtul de exemplu. Majoritatea a convenit ca cel care fura sa fie inchis. Totusi, nu te poate obliga nimeni sa furi si nu te poate obliga nimeni sa nu furi. Este decizia ta, ei te pot trage la raspundere in baza unei conventii doar dupa ce a fost facuta fapta.

Educatia. Este nevoie de oameni care sa stie meseria X. Majoritatea a convenit ca un individ care a urmat 12 ani cursuri in care niste oameni vin si iti explica diverse chestii, este pregatit sa faca fata in meseria X.

Totusi aptitudinile iti sunt masurate deabia dupa 12 sau 16 clase, in momentul in care te apuci sa practici acea meserie. De multe ori invatand lucruri pe langa subiect, ajungi sa constati ca nu esti in stare sa practici acea meserie, totusi urmand conventia ar trebui sa fii expert ( nota 10 pe linie ).

Asa ajungi sa te filmeze la TV cum plangi ca ai invatat in facultate, ai avut numa 10 … bla bla, si nu reusesti sa iti gasesti un loc de munca. Ceea ce nu se precizeaza in reportaje e ca nu gasesti un loc de munca pe calificarea pe care ar trebui sa o ai, sau ai niste pretentii prea aberante pt cat te duce capul.

Si asa mai departe.

Cunosc fel si fel de cazuri de genu si cred ca fiecare dintre noi cunoastem cel putin unu.

Si sa nu va aud ca dati vina pe sistemul de invatamant, in totalitate. El are doar 50% din vina, restul apartinand celui care s-a culcat pe o ureche, crezand ca nu are nevoie de altceva decat diploma aia prin care au convenit unii ca daca o ai, inseamna ca stii.

De cate ori ati auzit pe astia batrani spunand: “Tineretu in ziua de azi nu stie meserie.” ?

Am prieteni care lucreaza la HR si vreau sa va spun ca rad cu lacrimi cand imi povestesc de ce poame le vin sa se angajeze.

In fine. Spuneam ca e durere mare cu elevii. In primul rand vreau sa spun ca oricare dintre noi are pe cineva la mana si invers.

Ce nu prea inteleg elevii, oricat de ciudat ar suna este ca si ei au profesorii la mana lor. Mai ales studentii.

Noi trebuie sa facem cum zic ei ca sa trecem examene si etc. Dar totusi profesorii mananca datorita noua.

Daca vreau sa intru in conventie, sa am o diploma la mana, trebuie sa ii platesc sa ma “invete”, ca nimeni nu face munca gratis.

Utopic vorbind, daca maine nu va mai vrea nimeni sa intre in conventie, mii chiar zeci de mii de profesori vor deveni instant someri.

Si ei au nevoie de noi lafel de mult cat avem noi nevoie de ei … chiar este 50-50%.

Dar cum spunea si la reclama … “N-ai cu cine ma … niste tarani”.

Totusi daca ai fi avut cu cine … ce se intampla daca toti studentii de la ASE reuseau sa se inteleaga si sa refuze toti sa intre la cursuri/examene pana nu le mai acordau o reexaminare ?

Profesorii erau nemultumiti de salarii. Ce au facut ca sa le creasca salariile?

Aici puteti sa veniti cu fel si chip de raspunsuri. Ca nu e tot aia, ca nu poti compara profesorii cu studentii, ca de ce nu au pus mana studentii sa invete, etc etc.

Doar ca eu nu compar mere cu pere, ci oameni cu oameni. Toti oamenii sunt egali in drepturi! Dar atat timp cat unii sunt deacord sa se lase batjocoriti, vor avea de suferit si restu.

Totusi imi e scarba cand vad oameni care accepta sa fie bataia de joc a altor oameni, cu toate ca sunt constienti de acest fapt si refuza sa solidarizeze cu majoritatea nedreptatita.

Astfel de jigodii am intalnit cu totii in anii petrecuti in scoli, licee, facultati … si fiti pregatiti sa ii intalniti si in viata care va urma.

Numai sa va amintiti sa ii calcati voi in picioare de data asta. 🙂

Si de cate ori considerati ca o conventie este injusta sau imorala, nu ezitati sa faceti cum credeti ca este mai drept, logic si moral, chiar daca riscati sa fiti priviti urat in fata societatii, oamenii care chiar conteaza va vor intelege si va vor respecta.


Post-uri similare:


Comments

One Response to “Profa din Zalau si studentii de la ASE”

  1. Marius (14 comments) on July 3rd, 2008 12:27 pm

    Catalin,
    Eu chiar am absolvit institutia de invatamant din Piata Romana.
    Cu parere de rau spun ca nu recomand nimanui sa urmeze cursurile ASE. Din motive diverse si, cred eu, intemeiate. Altadata le voi detalia.
    De ce comentariul asta al meu? Pai pentru ca sunt ferm convins ca NUMAI la ASE era posibil asa ceva…

    ReplyReply
    Reply to  Marius

Tweetbacks

Trackbacks

Leave a Reply




XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

icon-pidjin.png