Pimp mai uebsait

Keywords: http, xmlhttprequest, javascript, xhtml, css, ria, ajax, web of data, web of documents, web of objects.

Post pur tehnic, cine nu a inteles keywords, in continuare va fi plictisit si bagat in ceata.

De azi de pe la pranz o mica idee imi chinuie ingrozitor neuronii 🙂

Internet ce e momentan ? (in afara de un mare pr0nDB) e in stadiu de web of documents. O conexiune slaba tot iti da 128kbps ?

Ce poti sa faci in web? Pai cam orice atat timp cat intelegi tehnologia. Right? Adica restrictiile sunt lafel de bune precum cel/cea care le-a conceput.

Ma uitam la Firefox ca imi face statistica cu cele mai accesate site-uri. Numai din HTTP fac ~500Mb pe zi trafic. Site-urile cele mai accesate sunt monstri in dimensiuni, nimic mai mic de 400KB pe pagina. Da, e cache, dar cat de cache sa fii?

Nu am stat sa verific dar bag mana in foc ca in 24h browser meu downloadeaza de cel putin 50 ori JQuery sau YUI de pe 50 site-uri diferite.

Bare with me a little …

Care-i trend in web devel? API, cat mai mult API, cat mai multe mashups, xmlhttp, scrapere, embed-uri, cross-site, sa se miste informatia … the spice must flow!

Mai rau au inceput sa iasa din browsere … xulrunner, Prism, Air, Silverlight & .Not … mobile apps, mobile this mobile that, AiFone … etc.

Le-am simtit din plin pana acu cateva zile cand inca nu aveam broadband si luam wireless cu lingurita. Nimic nu se incarca … Numai plugins de FF fac cam 2Mb de trafic la initializare 😀 … la conexiunea de 64kbps … horror.

Ce contine browser meu? GToolbar, Firebug cu aproape toate extensiile, foxmarks, diggtoolbar, alexatoolbar, webdevelopertoolbar, del.icio.us plugin, gears, better gmail, better greader, rsssidebar, greasemonkey, htmlvalidator, skypeplugin … astea mancatoare de banda, mai sunt 🙂

Trecand peste, presupunem prin absurd ca orice user are macar 1Mbps.

Cam care e strategia de deploy asa oarecum ca standard non scris?

Round-Robin pe dns, cu o linie de balancers, de obicei apache dar am vazut din ce in ce mai multe lighttpd si nginx in ultima vreme, si in spate serverele de procesare, de db cu offload de materiale statice pe ferme de nginx proprii sau diverse CDN-uri

In fuga dupa low latency si high response time, in ultima vreme se tot fac tot felul de experimente ciudate si server side si client side.

Acu ceva timp, desi cred ca inca e, moda de a servi librariile de JS direct de pe marile CDN-uri, doar ca puse cap la cap, duc la latente mari.

Ma uitam zilele astea prin BetterGmail2, extensia de FF. Ce este defapt? O colectie de script-uri de GreaseMonkey pt GMail adunate in spatele unei interfete XUL.

Still here? 🙂

Ce ziceam ca ar fi misto? O colectie de script-uri, code samples pt common things, shorthands, conventii de coding … un fel de toolkit pentru rapid front-end devel.

De ce doar front-end? Pai server-side se tot fac chestii din astea de ani de zile, majoritatea fiind consacrate deja, in principiu este la reusable code sa iti pui si in cap. Lipsa e pe partea de UI, look and feel, eye-candy … zii cum vrei.

Un developer care lucreaza si are dexteritate, termina rapid backbone-ul aplicatiei. Cel putin in ziua de azi la cate API-uri avem bagate pe gat, coding-ul e deja facut in proportie de 75%, doar idei de apps sa ai si sa stii sa iti pui bine restrictiile si sa eviti bottlenecks.

Dupa care incepe durerea de cap cu UI-ul web2.0 si suportatul Grade A browsers. Cred ca toti avem colectiile de link-uri, cod gata facut, librarii, plugin-uri la librarii, cu care ne facem treaba, totusi intervin situatiile noi, pt care nu avem inca unealta necesara, am fi vrut sa avem deja script-urile in fata si sa ne alegem si sa le asamblam ca pe lego, sa nu mai scormonim prin adancurile internet pt idei, hints, samples sau pur si simplu trebuie sa gasim modalitati noi de a face diverse lucruri.

Exista deja. Oarecum … exista librarii cu plugin-urile lor care nu rezolva decat un set limitat de probleme.

Stiu deja JQuery/YUI/Prototype/etc de ce sa invat ceva nou? Pai practic nu e nevoie sa inveti ceva nou, practic ar fi metode mai bune/eficiente de a face ceea ce deja faci.

Sunt deja site-uri cu colectii de script-uri etc. Se folosesc, nu mai facem inca unu, ci mai bine zis, flitram ce e pe acolo.

Pimp my website ?!?

Da, ideea ar fi ceva de genu: Vii cu website-ul tau curat (minim xhtml transitional, css, tableless, si valid). Ma uit, ne uitam, vin cu idei, sau poate ai tu idei da nu stii sa codezi. Fac cod/modificari la front-end, daca e ceva cu adevarat misto si e nevoie fac si in backend. Cod-ul folosit va merge catre toolkit sub licenta FSF aproved. No charge, munca voluntara, dar voi lucra in functie de timpul liber si daca e starea de spirit de asa masura 🙂

Anybody? Ideas? Questions? Email-ul meu e sus in dreapta, includeti referire la postul asta in subiect. K THX BYE.


Post-uri similare:


Comments

Leave a Reply




XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

icon-pidjin.png